Benépesül a múzeumudvar – újabb bányász emlékhely alakulhat

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési program újabb lehetőséget nyújt a bányászhagyományok őrzésére.  Sikeres volt a pályázat. Elkezdődhet a bányász emlékhely kialakítása a múzeumkertben.

A képviselő-testület még 2013-ban döntött arról, hogy Komló Város Önkormányzata a horvátországi Belisce és Beremend település önkormányzataival közös pályázatot nyújt be a kulturális örökség tematikus útjának fejlesztésére.

A projekten belül Komló városa a bányászati eszközök, emlékek bemutatása érdekében egy szabadtéri múzeum kialakítása mellett döntött a Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény udvarán. A projekthez az épületben elektronikus információs pult, valamint honlap kialakítása is kapcsolódik.

A még márciusban beadott pályázatról – a hiánypótlásokat követően – a közelmúltban született pozitív döntés, így elhárult az akadálya az emlékhely kialakításának.

(A tervek szerint a Hídépítő vállalat telephelyén található bányászati eszközök kerülhetnének a múzeum épülete köré.)

Polics József a nagyon várt pályázati értesítés kézhezvétele után elmondta, hogy a valpovói testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően – a Valpovó melletti Belisce, valamint Beremend és Komló közös pályázatáról van szó, aminek egyik eleme a városunkban megvalósuló kiállítótér. Az elgondolás az, hogy a megvalósuló park – a komlói bányászhagyományok megőrzése mellett – turisztikai célként jelenjen meg a térség idegenforgalmában.

A városvezető hozzátette, hogy korábban úgy tervezték, hogy májusban befejeződhet a projekt, ám mivel az értesítés csak a napokban érkezett meg, mindenképpen határidő-módosításra lesz szükség. Ennek ellenére őszre szeretnék átadni az emlékhelyet, ami újabb emléket állít a Komlót létrehozó bányászatnak.

You may also like...