Magyarul tanulhatnának szakmát kárpátaljai diákok Komlón

20130508_szakiskola_002Együttműködés jött létre városunk szakmát oktató intézményei és a beregszászi iskolák között. A megállapodás elősegítheti a kárpátaljai diákok részvételét a komlói szakoktatás rendszerében.

Kovács Balázs, a komlói szakiskola igazgatója, Szarka Elemér önkormányzati képviselő és Kis-Pálóczi Ida, a Komlói Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat vezetője Beregszászon találkozott a kárpátaljai járás vezetőivel, valamint a szakoktatásért felelős osztályvezetőkkel, hogy tájékoztatást nyújtsanak számukra képzési lehetőségeinkről. A látogatás zárásakor együttműködési megállapodás született a témában a két partner között.

 

 

Kárpátalján – ahol az oktatásban résztvevő gyermekek 70%-a magyar anyanyelvű – nincs magyar nyelvű szakképzés, ami hátrányt jelent az ottaniaknak a szakmák elsajátításában.

A komlói szakoktatás – a vájárképzés újbóli beindítása is alátámasztja – a hiányszakmák terén jó anyagi kondíciókkal rendelkezik, ugyanakkor egyes szakmák utánpótlásképzésében szabad kapacitások állnak rendelkezésre.

A Beregszászon aláírt együttműködési megállapodás mindkét fél számára előnyös lehet, hozzátéve, az sem elhanyagolható szempont, hogy a kárpátaljai átlagfizetések jelentősen elmaradnak még a magyar minimálbértől is, így a Komlóra kerülő diákok ösztöndíja – például a vájárképzésben résztvevő tanulók jó tanulmányi eredmény esetén -, akár 1,5-2-szeresét is kézhez kaphatják a Kárpátalján dolgozó családfenntartó fizetésének.

Szarka Elemér, önkormányzati képviselő szerint reményt keltő úton vannak túl, melynek során a komlói delegáció eszmecserét folytatott helyi oktatási szakemberekkel és a szakmáink iránt érdeklődő gyermekek szüleivel. Emellett a helyi sajtó munkatársaival is találkoztak, többek között a beregszászi rádió élőadásában is ismertethették városunk ajánlatát.

A témával kapcsolatos hír, hogy néhány héten belül iskolaigazgatóból, oktatási szakemberből és szülőkből álló csoport érkezik Kárpátaljáról Komlóra, hogy a helyszínen tájékozódjon az itteni körülményekről.

You may also like...