Ösztöndíjjal támogatja a város a vájártanulókat

20130307_testuleti_003A legutóbbi testületi ülésen született határozat arról, hogy a szeptembertől induló vájárképzésben résztvevőket támogatásban, ösztöndíjban részesíti a komlói önkormányzat.

Mint arról korábban több médium is beszámolt, a kökönyösi szakiskola a 2014/2015. tanévtől lehetőséget kapott a vájár szak elindításához. Annak érdekében, hogy a képzés minél vonzóbb legyen a diákok számára, a szakiskolában első szakképesítésre felkészítő nappali tagozaton vájár szakra beiratkozó tanulókat ösztöndíj támogatásban részesíti a komlói önkormányzat.

A legutóbb elfogadott rendelet alapján a 9. évfolyam első félévében minden tanuló 10.000.- Ft/hó ösztöndíjat vehet kézhez, majd a második félévtől kezdődően – a tanulmányi eredménytől függően – 5 ezertől 10 ezer forint/hó támogatásban részesül a képzésben résztvevő diák.  3,01 és 3,5-es tanulmányi eredmény esetén az ösztöndíj mértéke 5.000 Ft/hó; 3,51 és 4,0 között, a támogatás mértéke 6.500 Ft/hó; 4,01 és 4,5 között az ösztöndíj 8.000 Ft/hó; 4,51 és 5,0 között a célzott támogatás eléri a 10.000 Ft/hó összeget.

 

 

Nem az önkormányzati támogatás az egyetlen forrás melyhez a képzésben résztvevők hozzájuthatnak. A hiányszakmát választókat az állam is támogatja – a tanulmányi előmeneteltől függően – havi 10 ezer és 30 ezer forint között.  Ehhez jön még a tanulószerződéssel párosuló gyakorlati képzés során juttatásként kapott kb. 16 ezer forintos havi támogatás. Mindent összevetve egy igyekvő vájártanuló havonta közel 60 ezer forintot kaphat kezéhez tanulmányai alatt.

„Városunk számára kiemelkedő gazdasági jelentőséggel bír a mélyművelésű bánya nyitása a tértségben, melyhez kapcsolódóan a szakemberképzés biztosítása elengedhetetlen – hangsúlyozta Polics József a testület egyhangú támogatását élvezve a kérdésben.  Célunk, hogy a megye, a térség, a régió, az ország meghatározó vájárképző-helye legyünk – tette hozzá a polgármester.

You may also like...